backpack

Een Nederlandse expat in Nederland

De expat

Hoewel ik de Nederlandse nationaliteit heb, heb ik tot nu toe nooit fulltime in Nederland gewoond. Ik ben namelijk geboren in Jeddah, Saoedi-Arabië en daarna een aantal keer verhuisd in het Midden-Oosten en Azië. De reden dat ik regelmatig ben verhuisd is dat mijn vader in het buitenland voor een grote Nederlandse bank werkte en hij daardoor veel verschillende standplaatsen had. En wij gingen als familie natuurlijk overal met hem mee. Hieronder een overzicht waar ik heb gewoond en voor hoe lang.

  • Geboren in Saoedi-Arabië, Jeddah, 1 jaar
  • Indonesië, Bandung, 3 jaar
  • Verenigde Arabische Emiraten, Dubai, 5 jaar
  • Indonesië, Jakarta, 5 jaar
  • Verenigde Arabische Emiraten, Dubai, 9 jaar
  • Zwitserland, Montreux, 5 jaar
  • Nederland, Amsterdam, tot heden

Internationaal opgeleid

Tijdens de periode dat ik in Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten woonde heb ik mijn basisschool en middelbare school doorlopen. Na de middelbare school heb ik in mijn jaren in Zwitserland mijn bachelor in Business Administration behaald aan de EU Business School, gevolgd in Nederland door mijn masterdiploma Science of Management aan de Nyenrode Business Universiteit.
Daarna ben ik in 2022 in dienst gekomen bij Seventrees als business analist.

Mijn ervaring

Over het algemeen vond ik het leuk om rond te reizen en om in contact te komen met verschillende culturen in verschillende perioden van mijn leven. Ik heb hierdoor veel begrip ontwikkeld voor diverse culturen en hun verschillen. Hierdoor geloof ik dat ik een cross-cultureel persoon ben geworden en daarom ben ik ook in opdrachten bij klanten in staat om verschillende perspectieven makkelijk te begrijpen. Aangezien ik in mijn jeugd zoveel moest verhuizen heb ik me ook altijd snel leren aanpassen. Een vaardigheid die erg handig is bij het werken voor een bedrijf als Seventrees vanwege de geweldige mix van internationaal opererende klanten en bedrijfstakken waarin Seventrees opereert.

Talenknobbel

Opgroeien in verschillende landen stelde mij in staat om verschillende talen te leren. Ik heb bijvoorbeeld Indonesisch geleerd toen ik jonger was en tijdens mijn tijd in het Midden-Oosten heb ik Duits leren spreken maar helaas geen Arabisch, omdat ik op internationale scholen zat. Later, in Zwitserland, heb ik Franse taalvaardigheid ontwikkeld en sinds ik in Nederland woon heb ik mijn moedertaal flink kunnen opvijzelen.

Ben ik nu klaar met reizen?

Hoewel mijn ervaringen door al dat reizen overwegend positief zijn, kon ik door het vele verhuizen nooit echt een plek mijn thuis noemen. Als het een beetje als thuis begon te voelen, was het alweer tijd om te verkassen naar het volgende land. Dus voorlopig ben ik wel even klaar met verhuizen.
Ik hou van Nederland en wil nog veel meer ontdekken van mijn “moedercultuur” en ik ben dan ook niet van plan om de komende jaren weg te gaan uit Nederland. Ik wil hier echt nog een aantal dingen zien en doen. Maar de wereld is groot en ik wil er zoveel mogelijk van zien en ervaren dus zeg nooit nooit.

Heb jij soortgelijke ervaringen of wil je een keertje over dit onderwerp praten? Neem dan gerust contact met me.

 

Over Alex Oppedijk
Alex Oppedijk
"Ik ben net afgestudeerd met een masters in science of management aan Nyenrode Business Universiteit. Ik ben in veel verschillende landen opgegroeid en daardoor heb ik een goed begrip van verschillende culturen en pas ik mij makkelijk aan in veranderende situaties. Door mijn studie heb ik ruime kennis opgedaan van boekhoudkundige en financiële concepten en andere onderwerpen. Ik sta bekend als iemand die bijzonder goed georganiseerd is en ik heb nog nooit een deadline gemist."