photo-int-team

Hoe haal je het beste uit een internationaal (project)team?

Een eerdere blog over do’s en don’ts bij een opdracht zette mij aan het denken over hoe je als consultant het beste kunt halen uit een internationaal team. Met mijn internationale achtergrond en ervaring bij internationale bedrijven, heb ik 5 tips voor jullie bedacht!

  1. Leer zo snel mogelijk de communicatievoorkeur en de manier van werken van elke teamgenoot. Dit kun je het beste doen door open vragen te stellen en erop te wijzen dat je een goede en succesvolle samenwerking wilt. Bijvoorbeeld: Wil je teamgenoot liever communiceren via email dan via de telefoon of liever chatten via Teams?
  2. Vindt een teamgenoot het lastig om zijn of haar mening te geven in een gemeenschappelijke teammeeting? Benader die persoon dan een-op-een vooraf aan een meeting om zijn/haar input te bespreken.
  3. Neem de tijd om een of twee woorden te leren van de taal van een teamgenoot. “Hallo” of “Bedankt” is makkelijk te onthouden en doet meer dan je denkt. Zo kun je laten zien dat je deze persoon ook ziet als mens en niet alleen als een medewerker op een project.
  4. Neem jezelf niet te serieus, en wees vooral positief over de culturen om je heen. Lachen over sommige aspecten van je eigen cultuur laat zien dat je niet denkt dat jouw cultuur perfect is. Hetzelfde geldt ook voor positief zijn over de culturen van anderen, want zo zien je teamgenoten ook dat je respect hebt voor hun cultuur.
  5. Eten verbindt. Vraag naar typische gerechten van de stad, provincie of het land van je collega’s en interesseer je voor de verschillen in de diverse keukens. Proef een keer wat van een soepje, snoepje of maaltijd wanneer een collega iets meeneemt.

Tot slot

Ik zit altijd te denken aan hoe een internationaal team het beste kan samenwerken. Als je je voorbereidt op een nieuwe opdracht denk dan eens “Wat als de rollen omgedraaid waren?” en jij zelf in een team komt te werken waarin de meeste mensen niet van jouw cultuur zijn. Hoe zou je willen dat het team jou behandelt? Door dit andere perspectief bedenk je waarschijnlijk nog meer manieren om een goede persoonlijke relatie op te bouwen met jouw team.

Heb jij ook tips voor het werken in een internationaal team? Stuur me dan een bericht via LinkedIn en laten we onze ideeën delen!

 

Over Emiro Goossen
Avatar