Projectmanager Jan Joosten

Wat doet een projectmanager eigenlijk?

Jan Joosten is projectmanager bij Seventrees. Collega Alex Oppedijk interviewde Jan over zijn ervaringen als projectmanager en vroeg hem om uit te leggen wat een projectmanager nu eigenlijk doet en waar hij/zij allemaal rekening mee moet houden. 

Q: Hoe lang ben je inmiddels projectmanager?

Ik ben nu bijna 4 jaar als projectmanager werkzaam in verschillende industrieën. Ik heb in het verleden als projectmanager in de Energie-Industrie en Digital Out of Home Advertising gewerkt. Momenteel werk ik namens Seventrees in de Financiële Sector. Elke branche of industrie is anders maar in essentie is projectmanagement universeel. Het blijft een spannende en uitdagende baan!

Q: Wat leuk en divers! Maar wat doet een projectmanager eigenlijk?

Laten we beginnen bij wat een project is. Een project is een tijdelijke onderneming met een specifiek doel, dat in een bepaalde tijdsperiode opgeleverd moet worden. Dit kan bijvoorbeeld een nieuw product, bedrijfsproces of technologie zijn. Als projectmanager ben ik verantwoordelijk voor het leiden van een project van begin tot eind. Dit omvat het stellen van de projectdoelen, het ontwikkelen van een plan hoe die doelen te bereiken en het vervolgens uitvoeren van het plan. Ik ben ook verantwoordelijk voor het beheer van bijvoorbeeld het budget, en voor de communicatie met stakeholders en teamleden met als doel het project op schema te houden. Naast deze verantwoordelijkheden verstrek ik projectupdates aan het hogere management of opdrachtgevers.

Q: Dat zijn een hoop verantwoordelijkheden. Hoe ga jij te werk bij het opzetten van een project en zorg je ervoor dat het in goede banen wordt geleid?

Alles draait om communicatie. Ik zorg ervoor dat vanaf het begin duidelijk is wie mijn stakeholders zijn. Ik wil altijd goed begrijpen wat het doel van het project is, tot in detail weten wat de opdrachtgever van mij verwacht en wat mijn middelen zijn om dit te bereiken. Hiermee creëer ik een stevig en realistisch fundament op het moment dat het project van start gaat.

Daarnaast wil ik de leden van mijn projectteam goed leren kennen. Zij gaan uiteindelijk het project onder mijn begeleiding uitvoeren. Ik maak duidelijk wat de specifieke taken en rollen van de teamleden zijn, zodat er duidelijkheid ontstaat over wat er van hen wordt verwacht en hoe hun werk in het projectplan past.

Op het moment dat een project loopt, ontzorg ik de opdrachtgevers en andere stakeholders door tijdig en proactief updates te geven over het project en waar wij potentieel tegenaan lopen!

Q: OK, dus veel draait dus om het team en communicatie. Heb jij nog tips over hoe jij je team gemotiveerd houdt?

Jazeker. Creëer een positieve werkcultuur (zie ook de blog van mijn collega Emiro Goossen). Dat klinkt logisch maar in de praktijk betekent dit actief samenwerking opzoeken, rekening houden met verschillende karakters, en discussie en dialoog aanmoedigen. Qua organisatie is het belangrijk om realistische deadlines voor taken en mijlpalen vast te stellen. Dit helpt het team gefocust en op schema te blijven. Elk bedrijf kent zijn eigen cultuur en project methodieken maar uiteindelijk draait het erom dat de teamleden de ondersteuning en middelen krijgen die ze nodig hebben om het project uit te voeren. Als dat lukt kan je veel bereiken met z’n allen. En natuurlijk altijd samen vieren op het moment dat successen behaald worden!

Q: Tot slot, wat vind jij het leukst aan projectmanager zijn?

Projectmanagement is een multidisciplinair beroep. Je moet snel kunnen schakelen en met veel verschillende karakters samen kunnen werken. Ik haal veel voldoening uit het procesmatig veranderen of vernieuwing aanbrengen en samenwerken met experts van verschillende achtergronden!

Als jij vragen hebt over hoe het is om projectmanager te zijn of wil jij wil je meer weten over Jan? Bekijk dan zijn profielpagina.

Meer weten over werken als business analist bij Seventrees? Bekijk dan onze vacatures.

Over Alex Oppedijk
Alex Oppedijk
"Ik ben net afgestudeerd met een masters in science of management aan Nyenrode Business Universiteit. Ik ben in veel verschillende landen opgegroeid en daardoor heb ik een goed begrip van verschillende culturen en pas ik mij makkelijk aan in veranderende situaties. Door mijn studie heb ik ruime kennis opgedaan van boekhoudkundige en financiële concepten en andere onderwerpen. Ik sta bekend als iemand die bijzonder goed georganiseerd is en ik heb nog nooit een deadline gemist."