Hoe mijn topsportverleden van mij een betere consultant maakt

Hoe mijn topsportverleden van mij een betere consultant maakt

Tijdens mijn schoolperiode trainde ik ook om een professioneel zwemmer te worden. In die periode heb ik veel geleerd en van die kennis en vaardigheden profiteer ik nog elke dag als consultant.

Zwemmen

Ik ben altijd al een groot liefhebber geweest van sporten. Ik heb gestudeerd in Saudi-Arabië, Qatar en Maleisië. Op deze scholen werd veel gesport. Vaak was ik de beste in o.a. voetbal, rugby, volleybal, basketbal, softbal, track & field en zwemmen.

Zwemmen zit in mijn DNA. Mijn vader en moeder zwommen en ook mijn neven, nichten, ooms en tantes. Rond mijn vijftiende moest ik een keuze maken op welke sport ik mij professioneel wilde gaan richten. Ik had toen al een voorkeur voor voetbal en zwemmen. Vlak voor een voetbaltoernooi liep ik een blessure op aan mijn knie. Hierdoor bleef zwemmen als enige optie over. Uiteindelijk had ik daar vrede mee. Het gaf mij namelijk de kans om in de voetsporen van mijn oom te treden: een gouden medaille winnen.  Hierna ben ik verhuisd naar Jacksonville in Florida. Hier heb ik mijn middelbare school afgerond. Daarna ben ik naar de universiteit van Florida gegaan met een zwembeurs.

Hoe gebruik ik deze ervaring als consultant?

Ik heb zes jaar mogen trainen en strijden met topzwemmers. Dit waren mensen die gouden medailles hebben gewonnen op de Olympische spelen en wereldrecords behaalden. Trainen in deze teams is hard werken, maar je krijgt er heel veel energie voor terug. Samenwerken met een duidelijk doel, zorgt voor focus en saamhorigheid. Hierdoor haal je het beste in jezelf naar boven.  Door de goede sfeer in het team en de steun van je teamgenoten, verleg je continu je grenzen. Hier heb ik ervaren wat de kracht van een goed team is. Werken met en voor elkaar, zorgt voor kwaliteit. Daarom is voor mij een goede samenstelling van een team cruciaal. Ook wil ik mijn teamleden echt goed leren kennen!

Het team staat altijd centraal

Een ander belangrijk aspect van mijn topsport carrière is dat ik heb geleerd om het team centraal te stellen. Iedereen binnen het team ontwikkelt vaardigheden om het beste bij elkaar naar boven te halen. Ieder individu heeft daarbij zijn specifieke rol. Meestal zien buitenstaanders alleen de topatleten van een team, maar een team is zoveel meer. Denk aan de trainers die zorgen dat iedereen maximaal presteert, de fysiotherapeut die zorgt voor geblesseerde leden, etc. Zo werkt het ook in de consultancy. Alleen heel goed zijn in je taak is niet voldoende. Je moet ook de dynamiek van het team snappen en jouw rol daarbinnen. Dankzij mijn topsportverleden zie ik dit direct en weet ik wat ik moet doen om het maximale uit mijzelf en uit het team te halen.

Mijn tips

  • Wees altijd open en eerlijk. Doe je niet anders voor dan je bent.
  • Neem de tijd om iedereen in je team te leren kennen.
  • Analyseer wat het team nodig heeft en vul dat aan met jouw skills.

 

Over Emiro Goossen
Avatar