IFRS

IFRS, de stand van zaken.

De International Financial Reporting (accounting) Standards

IFRS is een begrip, dat al tientallen jaren bestaat. Niettemin betekent dit niet automatisch dat banken en andere financiële instellingen volledig voldoen aan de normen en dat het proces is afgerond. IFRS blijft voortdurend evolueren, en elke standaard is ontworpen om ervoor te zorgen dat alle entiteiten die IFRS adopteren op een uniforme wijze omgaan met hun financiële informatie.

IFRS en ESG

In de komende jaren zullen er steeds meer uitdagingen opdoemen, met name gezien de impact van de eisen vanuit het ESG-perspectief. IFRS reageert hierop door recentelijk twee nieuwe standaarden te introduceren afgelopen zomer:

  • S1 Algemene Eisen voor Openbaarmaking van Duurzaamheidsgerelateerde Financiële Informatie
  • S2 Klimaatgerelateerde Openbaarmakingen

Vooraanstaande adviesorganisaties hebben snel gereageerd door de nadruk te leggen op het identificeren van relevante informatie en de juiste aanpak hiervoor. Juridische, accountancy en compliance professionals zullen de komende jaren betrokken zijn bij deze ontwikkelingen. De rapportageperiode voor IFRS S1 en S2 gaat al dit jaar van start. Het is echter van cruciaal belang om te benadrukken dat de focus uiteindelijk zal liggen op het analyseren van beschikbare gegevens, waarbij consistentie in verzameling en organisatie van gegevenskwaliteit centraal staat binnen de organisatie.

Onze rol

De rol van business analyse- en data-analyseprofessionals in deze context zal steunen op de ontwikkeling van “best practices”. Het is daarom van cruciaal belang dat deze experts tijdig worden betrokken bij grootschalige projecten, waar ze samen met andere belanghebbenden kunnen bijdragen aan het formuleren van strategieën en het verbeteren en uitbreiden van verslaggeving.

De toekomst

Universiteiten spelen een steeds prominentere rol in dit verband, waarbij training niet alleen gericht is op technische bedrijfskunde, maar ook steeds vaker wordt aangevuld met programma’s op het gebied van duurzaamheid. Jonge professionals zullen een steeds belangrijkere rol spelen, juist omdat zij de meest recente informatie in hun opleiding meekrijgen. Dit creëert een belangrijke niche voor leveranciers van consultingdiensten voor financiële dienstverleners, zoals de grootbanken, om deze opkomende behoefte aan expertise te vervullen. Het anticiperen op deze veranderingen en het tijdig inschakelen van gekwalificeerde professionals zal bijdragen aan een succesvolle implementatie van de nieuwe IFRS-standaarden en het omgaan met duurzaamheidsgerelateerde uitdagingen binnen de financiële sector.

Tot slot

Wil je meer weten of een keertje sparren over IFRS, ESG, CSRD of andere wet- en regelgeving? Neem dan contact op dan maken we een afspraak.

 

Over George van der Velden
George van der Velden
Ik ben een prestatiegerichte consultant met jarenlange ervaring in het bankwezen. Als riskmanager los ik risk- en compliancevraagstukken op en zorg ik voor een succesvolle implementatie van oplossingen. Relevante werkervaring: Operational riskmanager bij Fortis Bank, Credit Risk Inspection bij ABN AMRO en process redesign bij de Rabobank.