Catan

Efficiëntie

Catan

Al jarenlang speel ik graag (en volgens mijn vriendin, iets te fanatiek) bordspellen, met als persoonlijke favoriet Catan. Tijdens de coronaperiode kreeg deze hobby weer een flinke boost, want de keuze voor vertier in de avonduren was niet reuze.

Het leuke aan bordspellen vind ik het maken van strategische keuzes die leiden tot het behalen van je doelen met de minste verspilling van middelen of beurten. Het vereist planning, anticipatie en het vermogen om je strategie aan te passen aan veranderende omstandigheden en tegenstanders.

Wie is het meest efficiënt?

Efficiëntie

Efficiëntie, ook wel bekend als doelmatigheid, verwijst naar het bereiken van een doel met zo min mogelijk middelen. Een proces wordt als doelmatig beschouwd wanneer het in vergelijking met een standaard weinig middelen verbruikt. De voordelen van efficiëntie zijn talrijk:

  • Tijdsbesparing
  • Kostenbesparing
  • Verhoogde productiviteit
  • Betere resultaten
  • Stressvermindering
  • Meer voldoening
  • Competitief voordeel

Trading

Gedurende mijn 15-jarige loopbaan bij een Hedge Fund, waar ik begon als junior Trader en uiteindelijk Manager Operations werd, leerde ik het belang van efficiëntie als tweede natuur. Bij elke handeling, stelden we onszelf voortdurend de vraag of het efficiënter kon.

“You will never ‘find’ time for anything. If you want time, you must make it.” – Charles Buxton

Hoe maak je tijd? We besloten bijvoorbeeld om een groot deel van de tijdrovende administratieve taken te automatiseren, wat ons meer tijd gaf om te focussen op onze kernactiviteit, namelijk trading. Dit project, voornamelijk het schrijven van scripts, was een investering in de vorm van met name tijd, maar was al spoedig rendabel.

Natuurlijk waren er ook kansen om efficiënter te handelen. Door nieuwe technologieën (algoritmen) te implementeren kon een enkele handelaar het werk doen dat een jaar eerder nog door meerdere personen werd  verricht. Met als bijkomend voordeel dat er aanzienlijk minder fouten werden gemaakt.

Projectmanager

Als Projectmanager vind ik het boeiend om me te richten op het optimaliseren van processen en procedures met als doel efficiëntie te bereiken, zonder daarbij de verschillende functionaliteiten uit het oog te verliezen.

“Efficiency is doing better what is already being done.” – Peter Drucker

Door op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen, vooral met de exponentiële groei van AI, en kritisch te blijven kijken naar bestaande processen, zijn er talloze mogelijkheden om processen nog efficiënter in te richten.

 

Over Allard Vlek
Allard Vlek
Ik ben een gedreven projectmanager met 15 jaar ervaring in Financial Markets gefocust op het implementeren van nieuwe strategieën en het verbeteren van processen en prestaties, zowel op korte als lange termijn. Als ik mijzelf zou moeten beschrijven met kernwoorden: flexibel, nauwkeurig, stressbestendig.

Bekijk alle blogberichten van Allard